Waar moet een eettafel aan voldoen?

Wanneer het tijd is voor een nieuwe eettafel, is het belangrijk dat je erop let dat het van een goede kwaliteit is. Er zijn daarnaast nog een heleboel andere aspecten waar je op moet letten als je een tafel aanschaft. Zo zijn eettafels te koop in verschillende vormen, hoogtes en zijn ze gemaakt van diverse materialen. Daarnaast is het belangrijk dat de tafel geschikt is voor de ruimte waar het geplaatst wordt.

Diverse vormen eettafels

Ten eerste zijn eettafels te koop in allerlei vormen en maten. Er zijn verschillende dingen van belang om te kunnen bepalen hoe groot jouw nieuwe eettafel moet zijn. Zo is het afhankelijk van het aantal mensen in het huishouden, maar ook de grootte van de eethoek speelt mee. Je wilt niet dat de eettafel te veel ruimte inneemt waardoor je de stoelen niet meer makkelijk naar achter kan schuiven. Daarnaast zijn ze in diverse vormen te koop, denk bijvoorbeeld aan een een ronde, ovale of vierkante eettafel. Het voordeel van zowel een ronde als vierkante eettafel is dat je het gezelschap makkelijk kan aankijken tijdens het eten. Ook zijn ze makkelijker te gebruiken in wat kleinere ruimtes.

Materiaal van het tafelblad

Het tafelblad van een eettafel kan van verschillende materialen gemaakt worden. Je kiest er hoogstwaarschijnlijk een uit op basis van wat jij mooi vindt, echter zijn de eigenschappen van het materiaal ook van belang. Heb jij bijvoorbeeld kinderen, dan is het fijn als de tafel tegen een stootje kan. Materialen waar je onder andere voor kan kiezen zijn eikenhout, teakhout en keramiek. Eikenhout en teakhout zijn harde houtsoorten en zijn dus erg sterk. Deze eettafels zijn erg uniek door noestvorming. Een keramieken eettafel heeft daarentegen weer andere eigenschappen. Het heeft als voordeel dat keramiek glad is, waardoor de tafel gemakkelijk schoon te maken is. Ook is de kans op krassen klein.

Hoogte van de eettafel en stoelen

Gemiddeld genomen hebben de meeste eettafels een hoogte van 74 tot 78 centimeter. Er zijn ook tafels die hoger of lager zijn. Wat voor jou geschikt is, is afhankelijk van jouw lengte. Mensen die erg klein zijn zullen eerder voor een lage eettafel kiezen, terwijl lange mensen voor een hogere tafel kiezen. Ook is het belangrijk om te zithoogte van de eetkamerstoelen mee te nemen in de beslissing. De hoogtes van eetkamerstoelen kunnen variëren en het is belangrijk dat je op een fijne hoogte aan de tafel kan zitten. Let er ook op dat je de stoelen onder de tafel kan schuiven als je ze niet gebruikt. Meet daarom altijd even de armhoogte op.