Goed slapen, zo doe je dat

Goed slapen is net als het zeilen op een rustige zee. Een kalme, stille nacht geeft je een fijne vaart naar de dageraad, terwijl een onrustige nacht je kan laten dobberen in een zee van gedachten, zorgen en slapeloosheid. In dit artikel geef ik je enkele tips om je ‘zeiltocht’ naar dromenland soepeler en rustiger te maken.

Investeer in een goed bed

Allereerst moet je naar de ‘boot’ kijken waarin je reist: je bed. Het is belangrijk dat je bed en matras comfortabel en ondersteunend zijn. Een goed bed moet stevig genoeg zijn om je rug en lichaam goed te ondersteunen, maar ook zacht genoeg om comfortabel te zijn. Het is aan te raden om je matras ongeveer om de tien jaar te vervangen, afhankelijk van de kwaliteit en het type.

Slaapbank hoeft helemaal niet slecht te zijn

Heb je echter te maken met beperkte ruimte, dan kan een slaapbank een goed alternatief zijn. Slaapbanken van hoge kwaliteit kunnen je het beste van twee werelden bieden: een comfortabele zitplaats voor overdag en een goed slaapplaats voor ’s nachts. Heb je weinig ruimte en heb je een slaapbank nodig, investeer dan in de beste slaapbank Consumentenbond om ook goed te slapen. Zorg ervoor dat de matras van de slaapbank van goede kwaliteit is en voldoende steun biedt. Kies bij voorkeur voor een slaapbank waar een lattenbodem in zit.

Donkere en stille slaapplek

Nadat je je ‘boot’ hebt geoptimaliseerd, is het tijd om naar de ‘zee’ te kijken: de omgeving. Een rustige, donkere en koele slaapkamer is vaak het meest bevorderlijk voor een goede nachtrust. Je kunt zware gordijnen of jaloezieën gebruiken om licht buiten te houden en een ventilator of airconditioning om de temperatuur laag te houden.

Gehoorbescherming

Geluid kan ook een grote verstoring zijn. Misschien woon je in een drukke stad, of misschien heb je een snurkende partner. Hier kunnen oordoppen op maat een wereld van verschil maken. Je hebt otoplastieken, dat zijn oordoppen op maat die perfect in je oren past en ongewenst geluid blokkeert. Zelfs als je op je zij ligt, voel je die nauwelijks. Ze zijn niet alleen comfortabel om de hele nacht te dragen, maar ze kunnen je ook helpen om in diepe slaap te vallen en te blijven, ondanks het geluid om je heen.

Slaaproutine

Nu je ‘boot’ en ‘zee’ klaar zijn, is het tijd om naar je ‘vaarroute’ te kijken: je slaaproutine. Het is belangrijk om elke avond rond dezelfde tijd naar bed te gaan en elke ochtend rond dezelfde tijd op te staan. Dit helpt om je interne klok, of circadiaan ritme, te reguleren, waardoor je sneller in slaap valt en ’s ochtends makkelijker wakker wordt.

Geen schermen

Het vermijden van schermen vlak voor het slapengaan kan ook helpen. Het blauwe licht van telefoons, tablets en computers kan je interne klok verstoren en het moeilijker maken om in slaap te vallen. Probeer in plaats daarvan een boek te lezen, of probeer een rustgevende activiteit zoals meditatie of een warm bad.

Let op eten en drinken

Zoals bij elke reis, moet je ook goed op je ‘proviant’ letten: je dieet. Probeer cafeïne en alcohol te vermijden in de uren voor het slapengaan. Beide kunnen je slaap verstoren en je ’s nachts wakker houden. Eet ook geen zware maaltijden vlak voor het slapengaan. Het kan ongemakkelijk zijn om te slapen als je vol zit, en het kan ook leiden tot onaangename dromen.

Beweeg

Beweging is ook een belangrijke factor voor een goede nachtrust. Regelmatige lichaamsbeweging helpt om je slaapkwaliteit te verbeteren. Sport echter niet een paar uur voor het slapengaan, aangezien dit je lichaam en geest opwekken en het moeilijker maakt om in slaap te vallen.

Niet te forceren

En ten slotte, onthoud dat slapen niet iets is dat je kunt ‘forceren’. Hoe meer je jezelf onder druk zet om te slapen, hoe moeilijker het vaak wordt. Probeer in plaats daarvan te ontspannen en het te laten gebeuren. Als je na 20 minuten nog steeds wakker ligt, sta dan op en doe iets ontspannends in een andere kamer, zoals lezen of luisteren naar rustige muziek, totdat je je slaperig voelt.

https://audinc.nl